Сключи онлайн Плати вноска MyEuroins Health За щети Офиси и Контакти Връзка с нас

05

март 2024

Поредицата "Специалистът разказва", Еп.4

Новина

В четвърти епизод от поредицата „Специалистът разказва”, Ви срещаме с Петьо Узунов – дългогодишен експерт „Автомобилно застраховане” в „Евроинс”. Най-важната роля, която съдбата му отрежда е тази на баща на 2 деца, затова и безопасността на пътя се превръща в негова лична мисия. Днес, Петьо ни разказва колко и защо е важно да сме отговорни на пътя.

  • В  наши дни, освен необходимост, автомобилът е удоволствие и страст. Високата скорост определено вдига адреналина на много шофьори, любители на бързите коли. Но заслужава ли си да застрашим живота си и този на останалите участници в движението заради неблагоразумен момент на удоволствие или с това да стигнем до крайната ни точка с няколко минути по-рано?
  • Правилата за движение по пътищата не са измислени случайно и в никакъв случай целта им не е да ограничат свободата ни. В България феновете на скоростта са облагодетелствани, тъй като допустимите стойности за скорост са по-високи, отколкото в повечето европейски страни.
  • Не трябва да забравяме, че на пътя никога не сме сами – други коли, пешеходци, животни. Всичко това е предпоставка да мислим един ход напред, да се съобразяваме с пътната настилка, с метеорологичните условия , с опита и възможностите си. Дори и да сме уверени в себе си, никога не може да предвидим поведението на  шофьора  пред нас или зад нас.
  • Друга наболяла тема в нашето общество е все по-често зачестилите случаи на шофиране под влиянието на алкохол и наркотични вещества. Социологическо прочуване , направено преди една година посочва, че близо 1/5 от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол. 35% са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици. 275 хиляди българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние.
  • Когато човек шофира под въздействието на алкохол или наркотици, той придобива една илюзорна увереност. Шофирането след употреба на алкохол или наркотици увеличава в пъти вероятността от настъпването на ПТП, тъй като влияят върху централната нервна система.
  • Нека не забравяме, че ако си причинил ПТП след употреба на алкохол или наркотици, каското на колата не важи. Спазването на Закона за движение по пътищата, може да донесе и финансови облаги – като отстъпки по автомобилните застраховки. Това няма да реши проблема с ПТП-тата, но помага на водачите да се замислят, когато се качват на автомобила си.
  • Крайно време е да променим тази статистика и отново да стане модерно да шофираме разумно. Спазвайки правилата на пътя, на първо място съхраняваме най-ценното- здравето и живота, но  може да имаме и застрахователни бонуси. С радост заставам зад кампанията, която Евроинс стартира – #Готино е да караш трезвен. 
Препоръчваме ви също Пълно автокаско, Застраховки на автомобили