"ЗД Евроинс" АД -официален застраховател на 36-то Световно първенство по художествена гимнастика

Над 350 състезателки от 61 държави оспорват отличията си в 36-о Световно първенство по художествена гимнастика, което се провежда от 10 до 16 септември в столичната зала "Арена Армеец".Състезанието е част от месеца на световните първенства в България, като в  рамките на няколко седмици страната  ни е домакин на шампионатите по волейбол, гребане и художествена гимнастика.

За трети път в историята на художествената гимнастика, България е домакин на шампионата на планетата, но за първи път то  се провежда в София. През 1969г.и 1987г. състезанията са се провеждали във Варна. Интересът към състезанието е огромен, защото то е и първата квалификация за Олимпийските игри през 2020 година в Токио. Според регламента първите три ансамбъла в многобоя получават квоти за Олимпиадата след 2 години.

Освен състезанията, зрителите в залата ще станат свидетели на две специални събития по откриването и закриването на първенството. За откриването  ще се излъчи специален филм, който  представя България, а музикална формация "Оратница" ще изпълняват музиката на живо в залата. Закриването от своя страна на 16 септември ще е спектакъл, на който отново ще звучи музиката на групата. Музиката за двете събития е създадена специално за Световното първенство.

Освен със рекордния брой участници, Световното първенство ще бъде уникално и със стоите съпътстващи събития. Шампионатът в София е първия на планетата със специално създаден химн. Песента "Golden Girls" е посветена, както на златниte момичета, така и на магията на спорта да обединява хора от различни краища на света. Световното първенство има свой талисман - Радина Филипова, която е и "Златното момиче" на първенството.

По идея на президентът на БФХГ Илиана Раева в София между 10 и 16 септември ще се съберат всички световни шампионки на България в цялата история на художествената гимнастика. 73-те "златни момичета", качили се на върха на планетата в индивидуалната и ансамбловата надпревари ще присъстват като специални гости и ще бъдат наградени със специални медали и дипломи. Такива награди ще получат и всички български деятели на художествената гимнастика, работили от основаването на този спорт в международен план. 


Обратно горе