Тодор Данаилов, директор Презастраховане "ЗД Евроинс" АД пред Bloomberg TV Bulgaria

 Евроинс ще предложи застраховка срещу кибератаки


Галина Маринова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Предаване: „В развитие”, 19.10.2016


В световен мащаб само премиите по застраховката на киберриск се очаква да надхвърлят 3 млрд. долара през 2016. Заплахите в киберпространството не се изчерпват с хакерските заплахи и зловредните атаки срещу компютърните системи. Сами можем да си причиним зло и понякога то е по-голямо от това, което може да ни причини хакер. Човешкият фактор е голяма заплаха, както и несигурността на самите системи, като такива. Това каза директорът „Презастраховане“ в Евроинс Тодор Данаилов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Новата директива за киберсигурност, която влиза в сила май 2018, не налага задължителна застраховка, но прави глобите за необявените към регулатора пробиви, и за загуба на лични данни, толкова големи, че ще накара всички компании да се замислят за застраховка на този риск".

В България, поради ниския размер на глобите, фирмите предпочитат да мълчат и да не съобщават за хакерски атаки, за да избегнат репутационния риск, каза гостът.

Продуктът за киберсигурност, който Евроинс започва да предлага тази година включва няколко сегмента на покритие, обясни Данаилов. "Покриват се загубите на фирмата, които касаят измерими в пари активи, например нереализиран оборот. Второто покритие компенсира загубите на трети лица". По думите на госта допълнителните покрития, които могат да бъдат закупени, са за туширане на щетите, нанесени върху репутацията на компанията - наемане на ПР-агенция, колцентрове, допълнителни разходи за IT-сигурност, външни консултанти и т.н.

"Считаме, че задачата ни като застрахователи е не само да заплатим на застрахованите това, което те са загубили, като пари, но и да възстановят позицията, която са имали преди неприятното събитие".

Очаква се продуктът да бъде на пазара през декември, каза още Данаилов. 

Вижте целия коментар:

http://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2016-10-19/evroins-shte-predlozhi-zastrahovka-sreshtu-kiberataki


Обратно горе